ON BİNLER GÜNDOĞDU MEYDANI’NDA BULUŞTU

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde İzmir’de de bir miting düzenlendi. Mitingde mühendis, mimar ve şehir plancıları TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu kortejinde buluştu.

1 mayis (2)

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen miting öncesi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bileşeni odaların üyeleri Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu. “Onlara Sözümüz Var” yazılı ve Gezi isyanı sırasında ve sonrasındaki süreçte hayatını kaybeden gençlerin fotoğraflarının olduğu pankartın arkasında toplanan TMMOB üyeleri, “Hırsızlar TMMOB’u denetleyemez”, “Her yer taksim, her yer direniş”, “Mühendisler, mimarlar susmadı, susmayacak” sloganlarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdiler. TMMOB’a bağlı odaların öğrenci üyeleri de yürüyüşe “Gençliğin ateşi, sermayeyi yakacak” sloganının yazılı olduğu pankartla katıldı.

Yürüyüş, Gündoğdu Meydanı’nda sona ererken, meydanda tertip komitesi adına konuşmayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. Sarı, konuşmasında, Türkiye’nin kritik bir dönemecin eşiğinde olduğunu ve Türkiye halklarının son süreçte yükselttiği eşitlik, özgürlük, barış, adalet demokrasi mücadelesine dair sorumlulukları olduğunu ifade etti. 1 Mayıs’ın, bu mücadele için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Sarı, “Emekçilerin meydanı olan Taksim meydanı, işçilere, emekçilere ve özgürlük savunucularına kapatılmıştır. Meydan işçi ve emekçilere açılıncaya kadar mücadelemiz sürecek. İş cinayetlerine ve taşeronlaşmaya karşı mücadeleyi arttırmamız gereken bir döneme giriyoruz. Gün, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü. Taksim yine özgürlük uğruna mücadele eden işçilere kapatılmış durumda. Biz geçtiğimiz 1 Mayıs’tan beri sokaklarda, meydanlarda, iş yerlerinde, mahallelerde ayağa kalkıp yüzlerini güneşe dönenleriz. Umut ettiğimiz ülkenin peşindeyiz. Biz, en vahşi ‘polis destanlarını‘, en büyük adalet saraylarını, sınır tanımaz yasaklarını, tıka basa dolan hapishanelerini değil özgürlük istiyoruz” diye konuştu. Sarı ayrıca, sendika ve meslek örgütleri olarak Gündoğdu Meydanı’nın isminin “Gündoğdu Özgürlük ve Demokrasi Meydanı” şeklinde değiştirilmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi. Sarı’nın konuşmasının ardından İzmir Müzisyenler Derneği bünyesindeki Praksis grubu tarafından bir mini konser verildi. Konserin ardından miting İstanbul’da Taksim Meydanı’nda kutlama yapmak isteyenlere yönelik polis şiddetini protesto amacıyla erken bitirildi ve polis şiddetini protesto için AKP Konak İlçe binası önünde basın açıklaması yapmak üzere Basmane Meydanı’na bir yürüyüş düzenlendi. Ancak Basmane Meydanı’na yaklaşıldığında yürüyüşe izin vermeyen polis, TOMA’lardan sıkılan tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırı sonucunda yaralananlar olurken, 36 kişi de gözaltına alındı.

1 mayis (1)

 

 

1 mayis (3)

 

 

1 mayis (4)

 

1 mayis (5)

 

1 mayis (6)

 

1

 

2