“ÜÇ FİDAN” İZMİR’DE ANILDI

6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, İzmir’de düzenlenen basın açıklaması ile anıldı.

gezmis_anma

DİSK, KESK ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun çağrısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen yüzlerce kişi, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı idam edilmelerinin 42. yıldönümünde andı. Basın açıklaması öncesinde Praksis müzik grubu tarafından marşlar çalınırken, anmaya katılan yurttaşlar da sloganlarla ‘üç fidan’ı andı. Anmada, basın açıklamasını SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır okudu. Çakır; Gezmiş, İnan ve Aslan’ın katledilişlerinin üzerinden 42 yıl geçtiğini ve bu 42 yılda her gelen hükümetin ‘daha demokrat’ olduğunu iddia ettiğini belirterek, “Ama Deniz’lerin ulaşmak istediği tam bağımsız demokratik Türkiye hedefi henüz gerçekleşemedi. Devlet, giderek baskıcı, yasakçı konumunu güçlendirdi. Yasalar torbalarla anılır oldu. Yasakçı düzenlemeler TBMM’den ellerin kaldırılmasıyla geçti. Haziran ayında, kırıntısı kalmış kişisel özgürlükler için, burjuva demokrasisine karşı alanlara çıkan binlerce gencin talepleri yine baskıyla kanla karşılandı. 8 genç fidanımız daha katledildi” şeklinde konuştu.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın “Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi” sözlerini hatırlatan Çakır; “Çünkü yolsuzluğun da, yoksulluğun da kapitalist sistemin sonucu olduğunu biliyorlardı. Sosyalizm diyorlardı inatla. Çünkü patronlar, sırf kâr etmek uğruna milyonlarca işçinin emekçinin iş cinayetlerinde ölmesini hayatları boyunca yoksulluk içinde yaşamasını, gençlerin işsizlik kıskacında daralan hayatlarını umursamıyorlardı. Daha geçtiğimiz günlerde 1 Mayısta işçilerin emekçilerin önüne kurulan barikatları gördük. Hep olduğu gibi bir tarafta emek bir tarafta sermaye vardı. Denizler patronları değil, alın teriyle geçinenleri seçtiler” dedi.

Çakır, sözlerini şöyle tamamladı:

“Aradan geçen 42 yıl boyunca her 6 Mayıs yas günü değil mücadele günü olarak yer tuttu takvimlerde. Emperyalizme, faşizme, kapitalizme ve yarattıkları tahribata karşı bağımsızlığın, demokrasinin ve sosyalizmin mücadele günü… Savaşa karşı barışın ve kardeşliğin mücadele günü… Bu yıl da bir kez daha yolsuzluk ve yağma düzenine, savaş çığırtkanlığına, baskı ve sömürüye karşı binlerce Deniz binlerce Yusuf binlerce Hüseyin olup mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz…

Yaşasın Tam Bağımsız Demokratik Türkiye! Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının Kardeşliği.”