SOMA PROTESTOLARINA POLİS SALDIRISI

Soma’da yaşanan kitlesel iş cinayetinin ardından aralarında TMMOB’nin de olduğu meslek ve emek örgütleri İzmir’de protesto eylemleri düzenlerken, eylemler iki gün boyunca polis şiddetiyle karşılandı.

soma_saldiri2

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen ve resmi rakamlara göre 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasının ardından İzmir’de DİSK, KESK, TMMOB ve İzmir Barosu’nun öncülüğünde protesto eylemleri düzenlendi. Soma’daki iş cinayetini protesto amacıyla 14 Mayıs 2014 günü meslek örgütleri ve sendikaların çağrısıyla Basmane Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, sloganlarla Konak Meydanı’nda bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ancak kortejin önü, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yüzlerce çevik kuvvet ve TOMA’lar ile kesildi. Yürüyüş tertip komitesi üyelerinin polis yetkilileri ile yaptığı uzun görüşmelere rağmen polis barikatı açılmazken, bekleyişin ardından polis saldırısı başladı. TOMA’lar ve çevik kuvvet polisleri protestocuları Alsancak’ın ara sokaklarına kadar kovalarken, çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Polis saldırısında gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

15 Mayıs 2014 günü ise DİSK ve KESK’in 1 günlük iş bırakma, TMMOB’ye bağlı odaların ise 1 gün hizmet üretmeme eylemi kapsamında sabah saatlerinde Basmane Meydanı’nda buluşuldu. Yaklaşık 20 bin kişinin oluşturduğu kortejle Gazi Bulvarı’ndan Konak yönüne bir yürüyüş düzenlenirken, polis, sendika ve meslek örgütü üyelerine Konak Pier önünde hiçbir uyarı yapmaksızın tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıda aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanırken ve gazdan etkilenirken, protestolar gün boyu devam etti. Gün içinde devam eden protestolarda 100’e yakın kişi gözaltına alınırken, sendika ve meslek örgütleri tarafından Konak’ta bulunan SGK İl Müdürlüğü önünde bir açıklama yapılarak iktidarın Soma katliamındaki payına dikkat çekildi ve polis şiddeti kınandı.

soma_saldiri1

 

soma_saldiri3

soma_saldiri4