TMMOB, ORMANCILARA ROTASYON UYGULAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Orman Genel Müdürlüğü personeline yönelik rotasyon uygulamasına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

orman_ikk (1)

Alsancak’ta bulunan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali’nde düzenlenen basın toplantısında TMMOB İzmir İKK adına açıklamayı Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Öztan okudu. Açıklamasında, 2009 yılından beri her yıl çıkarılan “Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği”nin her defasında idari yargı tarafından iptal edildiğini belirten Öztan, “2013 yılı Ekim ayında çıkarılan son yönetmelikle ilgili davalar da devam etmektedir. Orman Genel Müdürlüğü birçok hatayla dolu olan ve ormancılık hizmetlerinin gerek ve özelliklerine uymayan bu yönetmeliği ısrarla uygulamak istemektedir. Sürdürülebilir orman yönetimi açısından tehlikeli sonuçlar doğuracak bu uygulamanın kamuoyu ile paylaşılması zorunluluğu doğmuştur” diye konuştu. Ormancılık mesleğinin, tayin ve atamalarla ilgili olarak diğer iş ve meslek gruplarından çok farklı özellikler taşıdığını vurgulayan Öztan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ormancılıkta çalışma ve uygulamalar, planlama yanında teknik bilgi ve çalışılan yerlerin ekolojik özelliklerinin senteziyle yapılan çalışmalardır ve çok uzun soluklu işlerden olup uygulama sonuçları yıllar sonra görülebilir. Hatta yapılan bir hatalı uygulamanın belirlenmesi bile on yılları bulabilir. Bu nedenle ormancı çalışan, bir yerde mümkün olduğunca fazla kalabilmelidir. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde ormancı çalışanların birçoğu başladıkları yerde meslek yaşamlarını bitirirler.

orman_ikk (2)

Günümüzde küresel ısınma nedeniyle ormanların en önemli fonksiyonu şüphesiz karbon salınımını azaltıcı fonksiyonudur. Dünyanın geleceği, ormanların varlığının korunması ve arttırılmasına bağlıdır. Ülkemiz ormanlarının gelecekteki varlığı da ormancılığın kurumsal geçmişi ve çalışanların mesleki birikimlerinin değerlendirilmesi ve geleceğe aktarılmasıyla mümkündür. Bunun için orman yangınları sezonunun başlamış olduğu bu günlerde ortak akılla hazırlanmamış olan bu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini istiyor ve Orman Genel Müdürlüğünü aklıselime davet ediyoruz.

Orman Genel Müdürü, çalışanlarına ‘Size gösterilen resme hemen inanmayın, arkasına bir bakın’ demiştir. Evet, biz sizlerin gösterdiği resimlere inanmıyoruz zaten! O rengârenk yaldızlı sözcüklerle oluşturduğunuz içi boş eylem planlarına da inanmıyoruz. Bu kadar talanın ve yanlış ormancılık uygulamalarının hesabı sanmayın ki sorulmayacak!
Ormancılık işkolu emekçileri, güçlerini birleştirerek bütün haksızlıklara karşı mücadele edecektir. Nasıl ki bir çınar tohumu içinde binlerce yıllık birikimin sorumluluğuyla çimlenip mücadelesini yeni binyıllara taşıyorsa, ormancılar da bunu en iyi bilenler olarak, kurumsal geçmişleri ve mesleki birikimleri sayesinde bu karanlık günlerden çıkmasını başaracaktır. Türkiye Cumhuriyeti ormancılarının emeği ve onuru, bilim ve hukuktan yana olmaya devam edecektir.”

Öztan, rotasyon uygulamasından sadece merkezdeki çalışanların muaf tutulduğunu, taşra teşkilatında çalışan 2200 personelden 1800 kadarının ise rotasyona tâbi tutulacağını belirtirken, “Rotasyon yapılırken mazeret grupları da dikkate alınmıyor ve herkes rotasyona tâbi tutuluyor. Bu durum da büyük mağduriyetler doğuruyor. Ege Bölgesi’nde şu ana kadar 76 kişi uygulamadan etkilendi” diye konuştu.