İZMİR’DEKİ KATLİAM ANMASINA POLİS SALDIRISI

Sivas Katliamının 21. yılında, “İnsanlık suçu zaman aşımına uğramaz, unutmadık, unutturmayacağız”  sloganıyla Basmane Meydanı’nda toplanıp Konak’a yürümek isteyenlere polis önce engel oldu, sonra da saldırdı.

sivas4

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nin yapıldığı etkinliğe katılanların kaldığı Madımak Oteli’nin yakılmasıyla yaşanan katliamın yıl dönümünde  katliamı lanetlemek, yaşamını yitirenleri anmak için Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu İzmir Bileşenlerinin çağrısıyla bir anma yürüyüşü gerçekleştirmek amacıyla Basmane’de toplanıldı. Federasyon bileşenlerinin çağrısına TMMOB, DİSK, KESK, İHD ve yöre derneklerinin yanı sıra siyasi örgütlenmeler de katılırken, Basmane’de toplanma başladığında polis Gazi Bulvarı tarafında TOMA’lar, akrep araçları ve yüzlerce çevik kuvvet polisi ile bir set oluşturdu. Yürüyüşün başlayacağı duyurusu ile birlikte polis yürüyüşe izin vermeyeceğini anons ederken, kurum temsilcilerinin, polis müdürleri ile yaptıkları görüşmeler sonuç vermedi.

sivas1

 

sivas2

sivas3

Bunun üzerine meydanda bulunanlar bir süre oturma eylemi yaparken “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Faşizme ölüm, inançlara özgürlük” gibi katliamı lanetleyen sloganlar atıldı.

Yürümek için uzun süre meydanda bekleyen halka polis aniden gaz bombası, tazyikli su ve çevik kuvvet ekipleriyle saldırdı. Bazı gruplar Montrö’ye doğru, bazı gruplar Kültürpark içine çekilirken, polis saldırılarını buralarda da devam ettirdi. Meydanda kalanlara da saldırısını sürdüren polis, direnenlere şiddet uygularken, polis saldırısı sırasında 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar gece saatlerinde serbest bırakıldılar.

(Fotoğraflar: Onur Yıldırım)