TMMOB’DEN SEÇİMLER ÖNCESİNDE “KENT VE ÇEVRE POLİTİKALARI” PANELİ

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından, 26 Mayıs 2015 tarihinde, “İzmir Vekil Adayları Kent ve Çevre Politikalarını Tartışıyor” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

IMG_1864

7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimleri yaklaşırken, TMMOB İzmir İKK tarafından “İzmir Vekil Adayları Kent ve Çevre Politikalarını Tartışıyor” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. İzmir Mimarlık Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen panele CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Musa Çam ve HDP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Berrin Esin Kaya katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, panele mecliste grubu bulunan tüm partilerin davet edildiğini, fakat AKP ve MHP’nin çağrıya yanıt vermediğini ifade ederek, “Bu ciddiyetsiz bir tavırdır. En azından katılım olmayacağına dair bir yanıt verilmeliydi. Bu tutumu kınıyorum” dedi. Konuşmalara geçilmeden önce, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay tarafından ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Şenyol Kocaer tarafından, İzmir’in kent ve çevre sorunlarına ilişkin birer sunum yapıldı.

Sunumların ardından ilk sözü alan CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Musa Çam, çevre ve kente ilişkin yargı kararlarının uygulanmadığı bir sürecin yaşandığını ifade ederek, “Son 13 yılda büyük bir çevre katliamının yaşandığını hep birlikte görüyoruz. Hükümet, özellikle 2011 yılındaki seçimlerden sonra iyice pervasızlaştı. Bu duruma karşı topyekûn bir mücadele gerekiyor. 7 Haziran seçimleri bu mücadele için önemli” diye konuştu. İzmir çevresinde de büyük çevre katliamlarının yaşandığını belirten Çam, “Örneğin Kozak Yaylası’nda faaliyet gösteren granit ve taş ocakları nedeniyle 8 yıldır çam fıstığı alınamıyor. Bu gidişata dur demek için mücadele etmeliyiz” dedi.

Çam’ın ardından söz alan HDP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Berrin Esin Kaya ise kent ve çevreye ilişkin hakların, sermayenin önünde engel olarak görüldüğünü ifade ederek, “Buna paralel düzenlemelerle sermayenin önü açılıyor. Sermayenin ihtiyacı değil yereldeki insanların ihtiyaçları doğrultusunda hareket edilmesi, sorunların çözümünde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekiyor. HDP olarak, ekolojik yıkıma yol açacak projelerin derhal durdurulması, kentsel yenilemeye barınma hakkı odaklı bakılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

IMG_1848