SENDİKA VE MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN “BARIŞ” ÇAĞRISI

İzmir’deki sendika ve meslek örgütleri, son günlerde yaşanan çatışma ve ölümlerin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirerek “Barış hemen şimdi” çağrısında bulundular.

IMG_2553

Suruç saldırısı ve sonrasında yaşanan ölümlerin ardından İzmir’deki sendika ve meslek örgütleri bir basın toplantısı gerçekleştirerek “Barış hemen şimdi” çağrısında bulundular. Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında TMMOB, KESK, DİSK ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti adına ortak metni DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, açıklamasında 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra tek başına iktidar olamayan AKP’nin, neredeyse iki aydır yetkisiz olarak sürdürdüğü görevi sırasında ülkemizi bir iç savaş girdabına sokacak kararları ardı ardına uyguladığını ifade ederek, “Bizzat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönlendirildiği aşikâr olan savaş çığırtkanlığının ve çözüm sürecinin sona erdirilmesinin sonucunda; 30 yıldan bu yana çektiğimiz acılar tekrar bizlere yaşatılmaya başlandı” diye konuştu. Sarı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Suruç’ta 20 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen saldırıda onlarca masum gencin katledilmesiyle başlayan ve daha sonra iki polisin öldürülmesi ile devam eden günlerde, gelinen noktada çözüm süreci sona erdirilmiş ve çatışmalar tekrar başlamıştır.

Bizler, yaratılan bu çatışmalı sürecin tamamının yetkisiz AKP hükümeti tarafından oluşturulan provokasyonlardan ibaret olduğundan eminiz. AKP, gençlerimizi ölüme yollayarak, şehit cenazelerinin yükselteceği milliyetçi dalgayla tek başına iktidar olmanın hayallerini kuruyor. Bu uğurda gözünün hiçbir şeyi görmediği artık çok net.

Öte yandan ‘IŞİD’le mücadele ediyoruz’ adı altında yaratılan komik görüntü ve senaryolar herkesin aklıyla alay edecek kadar pespaye düzeyde. Aksine IŞİD’le olan bağlantısı ve desteği ayyuka çıkmış AKP’nin onu korumaya, lojistik ve askeri destek vermeye çalıştığını artık bütün dünya biliyor.

Çatışmaların yanı sıra kimsenin bir türlü anlam veremediği biçimde aydın ve demokrat kesimlere karşı bir cadı avı da başlatılmış durumda.  Bu cadı avı, Eğitim-Sen Genel Merkezi’nin hukuka aykırı bir biçimde basılması düzeyine varacak kadar ileri gitmiştir. Bütün bunların, AKP’nin tek başına iktidar olması amacı doğrultusunda bir algı operasyonu olduğunu artık herkes biliyor.

Katillerin, hırsızların kendilerini hesap vermekten kurtarmaları adına daha fazla insanımızın ölmesine asla göz yumamayız.

Bizler, bu ülkenin emek ve demokrasi güçleri olarak yaratılan savaş senaryolarına karşı ülkemizde ve bölgemizde çatışmaların bir an önce durdurulmasını istiyor, kalıcı bir barış sürecinin derhal tesis edilmesi için başta AKP hükümeti olmak üzere tüm çatışma ortamını besleyen taraflara, kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz.

AKP hükümeti ülkemizi bataklığa sürüklüyor, bunu bugün durdurmalıyız.

Yarın çok geç olmadan silahlar sussun.

Barış hemen şimdi.”

Sarı’nın ardından söz alan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın ise, geçtiğimiz günlerde Narlıdere’de bir otobüsün yakılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin akşam saatlerinde bazı mahallelere yönelik otobüs seferlerini kaldırmasına değinerek, “Gerçekleşen bu olaydan dolayı ESHOT bazı bölgelere akşam otobüs göndermiyor. Otobüslerin zarar görmüş olması halkın ulaşım özgürlüğünü engelleyemez. Bu inat ortamının durdurularak barış ortamının bir an önce sağlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

IMG_2551