İZMİR’DEKİ YASAKLAMA VE GÖZALTILARA TEPKİ

Alsancak Garı’nda gerçekleştirilmek istenen Ankara katliamı anmasının valilikçe yasaklanması ve 16 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

IMG_5467

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube’de gerçekleştirilen basın toplantısında İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın açıklama yaptı. Yalçın açıklamasında, ‘en temel demokratik hak olmasından öte, insani bir hak olarak tanımlanabilecek anmanın, İzmir Valiliği tarafından yasaklandığını’ ifade ederek, “Bu yasaklama İzmir valiliğinin bir süredir sürdürdüğü İzmir’e ve İzmirlilere boyun eğdirme uygulamalarından sadece bir tanesidir. Ancak görünen o ki, Ankara katliamında yüzden fazla canımızı anmamıza bile saygıları yok. Bu zihniyetin Ankara’da katliamın ardından yaralılara gaz sıkarak ve coplayarak saldıran zihniyetten bir farkı yoktur” şeklinde konuştu. Polisin anma etkinliğini yasaklamasının yanı sıra, emek ve meslek örgütlerinin temsilci düzeyinde gar önüne çiçek koymasına da engel olduğunu dile getiren Yalçın, engelleme sonrası dağılanlardan 16 kişinin de slogan attıkları gerekçesiyle gözaltına alındıklarını söyledi. Yalçın, “Valilik, AKP’nin hayalindeki İzmir’i yaratmak için yoğun çaba sarf etmekte. Görünen o ki, kentimiz, Türkiye kentlerinde önümüzdeki dönemde iyiden iyiye hâkim olması planlanan yasaklama ve baskıların pilot uygulaması için seçilmiş durumda. Bilinmelidir ki, bu politikaların İzmir’de başarılı olması halinde tüm Türkiye, en temel demokratik hakların hiçbir şekilde kullanılamadığı, anmaların, basın açıklamalarının gerçekleştirilemediği, hiçbir toplumsal talebin haykırılamadığı bir yarı açık cezaevi haline gelecek” ifadelerini kullanırken, tüm yurttaşları bu duruma karşı mücadele etmeye davet etti.

Yalçın’ın ardından söz alan Halkevleri üyesi Uğur Göçmüş de bu baskılara karşı mücadele ısrarının gerekliliğini vurguladı.

IMG_5453