OVACIK KÖYLÜLERİ RES’E DİRENİYOR

Urla’da köylerinin yakınındaki ormanlık alana rüzgâr enerjisi santrali (RES) yapılması planlanan Ovacık köylüleri, gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla duruma tepki gösterdi.

IMG_1586

Urla’da köylerinin yakınına RES yapılması planlanan köylüler bir basın açıklaması gerçekleştirerek durumu protesto etti. TMMOB’nin de aralarında bulunduğu meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği Ovacık köylüleri, RES yapılması planlanan ve daha önce 1800 ağacın kesildiği alanın yakınlarında toplanarak bu alana bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Orman yoksa su da yok”, “RES’e hayır” gibi sloganlarla yürüyen köylüler adına basın açıklamasını Ovacık Köyü Muhtarı Veysel Erköse okudu. Erköse, RES yapılması planlanan alanın asırlık zeytin ağaçları, mantarlar, arılar ve kızılçamlarla hem geçim kaynakları hem de köylülerin nefes alabilecekleri tek nokta olduğunu ifade ederek, açtıkları imar planı davalarının mahkemelerce reddedildiğini ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini, bunun sonucunda da ormanın hukuken korumasız kaldığını söyledi. Erköse, sözlerini şöyle sürdürdü:

IMG_1584
“Urla RES projesi, flora ve faunasıyla birlikte bütün ormanımız üzerindeki tehdidini sürdürmektedir. Üçüncü kez tekrarlanan yürütmeyi durdurma ve bu kararı kaldırma şeklindeki dur-kalk hâline karşı, tüm yetkililerden talebimiz, yatırımı hızla ilerleterek doğa üzerindeki geri dönüşü olmayan zararların önünü açmak değil, ormanı daha da geç olmadan Anayasal yükümlülükleri doğrultusunda koruyacak bir tutum sergilemeleridir.

Haklı gerçekliğimizi mahkemelerinde elbet bir gün sahipleneceği umuduyla, ormanımız, hayvanlarımız ve bizlerle dayanışan tüm dostlarımızla birlikte yaşam mücadelemizi ve nöbetimizi devam ettireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Erköse’nin ardından söz alan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki çalışmalara dünyada büyük önem verildiğini ancak Türkiye’de bu çalışmaların ekolojik yönleri düşünülmeksizin rant odaklı yapıldığını belirterek, “Bize ‘siz temiz enerjiye karşı mısınız’ diyorlar. Elbette değiliz ancak öncelikle yaşama ihtiyacımız var. Sadece insanların değil, diğer canlıların da var. TMMOB, RES’leri ormanlara, yaşam alanlarının dibine, verimli, sulak arazilere, kuşların göç yollarına kuramazsınız diyor. TMMOB hazırladığı raporun arkasındadır ve ‘Buraya RES kuramazsınız’ diyor” şeklinde konuştu.

Avukat Hande Atay ise açtıkları davaların içeriğe bakılmaksızın teknik sebeplerle reddedildiğini söyleyerek, “Hukuki süreç devam ederken 1800 ağaç kesildi ancak bir gün sonra yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Uzayan süreç göz önüne alınarak, ormanı koruyacak tüm önlemlerin alınması gerekiyor. Bu bir yaşam mücadelesidir. Biz mücadeleye hukuki olarak da devam edeceğiz” dedi.

IMG_1593