KURUMLARDAN LAİKLİK İÇİN İNSAN ZİNCİRİ ÇAĞRISI

TMMOB, KESK, DİSK ve TTB düzenledikleri basın toplantısıyla yurttaşları 5 Mayıs Perşembe akşamı gerçekleştirilecek olan “Laiklik İçin İnsan Zinciri” eylemine davet etti.

IMG_6571

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve TTB İzmir Temsilciliği bir basın toplantısı düzenleyerek, yurttaşları 5 Mayıs Perşembe akşamı saat 21.00’de gerçekleşecek olan “Laiklik İçin İnsan Zinciri” eylemine katılmaya davet etti. Tüm Bel-Sen İzmir Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında kurumlar adına konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, AKP’nin 14 yıllık iktidarında toplumu kutuplaştırma, ötekileştirme politikalarının çok önemli yer tuttuğunu ifade ederek, “Toplumu değiştirme, dönüştürme sürecini eğitim kurumları üzerinden başlatan AKP, özellikle 4 +4 +4 ile birlikte eğitimi dincileştirme, gericileştirme, tek tipleştirme yolunda çok önemli adımlar attı. Bu adımlarla birlikte eğitimi sermayenin azgın saldırılarına açarak, özelleştirerek büyük sermayeyi de yanına çekmeyi başardı. Zorunlu din dersleri ile birlikte zaten 12 Eylül 1980’den bu yana çağdaşlık, bilimsellik ve laiklikten uzaklaşmış eğitim AKP devleti döneminde adeta şeriat eğitimine dönüştürülmüştür” diye konuştu. Bu süreçte, toplumun mahalle baskısı ile muhafazakârlaştırılmaya çalışıldığını belirten Sarı, bu çabaların “taçlandırılma noktası”nın meclis başkanının açıklamaları ile gerçekleştirildiğini ve şeriat devleti özleminin Anayasal güvence altına alınmasına dönük işaretlerin verildiğini söyledi. Sarı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“7 Haziran seçimleri sonrası yaşananlar AKP’nin nasıl bir diktatörlük anayasası istediğini de göstermektedir. Laiklikle ilgili, başkanlıkla ilgili yapılan açıklamalar nasıl bir şeriat diktatörlüğü kurulmak istendiğini de bizlere göstermektedir.

AKP’nin tüm karanlık oyunlarına, oluşturulmaya çalışılan korku imparatorluğuna rağmen, emek barış ve demokrasi güçlerinin kitlesel 1 Mayıs 2016 coşkusuyla, birlikteliği ile verdiğimiz yanıt çok önemlidir. Aynı coşku, kararlılık, kitlesellik ile laik eğitim, laik devlet mücadelemizi de yükseltmeye ihtiyacımız olan günlerdeyiz.

Bizler tüm emek, barış ve demokrasi güçlerini laik eğitim, laik devlet ve barış içinde laik bir yaşam mücadelesinin İzmir’ de başlangıcını oluşturmaya, 5 Mayıs 2016 Perşembe akşamı saat 21.00’de tüm körfez boyunca ‘Laik Yaşam Zinciri’ oluşturmaya çağırıyoruz. Laiklik mücadelesi birlikte barış içinde yaşama mücadelesidir. Onun için tüm İzmir halkını saat 21.00’de aşağıda belirttiğimiz toplanma noktalarında buluşmaya ve laik devlet, laik yaşam zinciri oluşturmaya çağırıyoruz”.

Sarı’nın ardından söz alan Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, iktidarın karma eğitimi sona erdirmek istediğini, erkek ve kız çocukların ayrı sınıflarda eğitim görmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Son sözü alan TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin de, emek, demokrasi ve barıştan yana olan güçlerin laikliği de birlikte savunmaları gerektiğini belirterek, “4+4+4 eğitim sistemi ile hızlanan süreçte geldiğimiz nokta tedirgin edici boyuttadır. Demokrasi güçlerinin birleşmesi halinde hükümetin yanlış politikalarına karşı mücadele edebiliriz” şeklinde konuştu.

IMG_6574

İnsan zinciri için buluşma noktaları ve zincir oluşturulacak bölgeler şu şekilde:

1- Üçkuyular Feribot ve Göztepe Vapur iskelesine kadar olan bölge devamı itibariyle Mustafa Kemal sahil bulvarı, Konak Pier’e kadar olan bölge
2- 1. Kordon ve Gündoğdu Liman’a kadar olan alan
3- Melez Deltası, Bayraklı Sahil
4- Mavişehir, Bostanlı sahil, Karşıyaka Vapur İskelesi ve Alaybey alanı