GEZMİŞ, ASLAN VE İNAN İZMİR’DE ANILDI

6 Mayıs 1972’de idam edilen 68 hareketinin öncü kadrolarından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından anıldı.

IMG_6582
68 gençlik hareketinin öncü kadrolarından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin 44. yıl dönümünde İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan yürüyüş ve basın açıklamasıyla anıldı. Aralarında TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun da yer aldığı kurumlar, anma etkinliği öncesinde Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde buluşurken buradan sloganlarla Gündoğdu Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirildi. Burada kurumlar adına basın açıklamasını Eren Sertkaya okudu. Sertkaya, açıklamasında Denizlerin eşit ve özgür bir dünya mücadelesinin bugün gençlerin eliyle devam ettiğini ifade ederek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Onları katleden düzenle hesaplaşmaya dair verdiğimiz sözü hatırlatmak, onları öldürdüklerini sananlara bir cevap vermek için buradayız. Mesele memleket yönetimiyse Terzi Fikri’nin yolundan gitmek için buradayız. Çünkü patronların sırf kar etmek uğruna milyonlarca işçinin emekçinin iş cinayetlerinde ölmesini, hayatları boyunca yoksulluk içinde yaşamasını, gençlerin işsizlik kıskacında daralan hayatlarını umursamıyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz onların boynuna geçen idam ipini bu düzenin boynuna geçirinceye dek mücadelemiz devam edecek.

Bugün Türkiye kapitalistleri ve onların temsilcisi AKP hükümeti iktidarını gerici ve faşist bir rejim üzerine inşa ediyor. Emperyalist politikalar Orta Doğu’yu kan gölüne çevirmeye devam ederken, ülkemizin dört bir yanında patlayan bombalar halklara ölüm getiriyor. Kürt halkının sorunlarını çözmek bir yana, aylardır kentler yok ediliyor; çocuk yaşlı demeden bir katliam gerçekleştiriliyor. Sürdürülen çatışma politikası yüzünden yüzlerce genç hayatını tek adam iktidarı uğruna kaybediyor.

IMG_6593

Bu 6 Mayıs’ta, Türk ve Kürt halklarının eşit bir şekilde barış içinde özgürce birlikte yaşayabilmesi için, Emperyalist savaş politikalarının karşısında, bağımsızlık ve özgürlük için, parasız, bilimsel, demokratik, laik ve ana dilinde bir eğitim için, sömürünün karşısında, insanca yaşam ve eşit iş hakkı için, Faşist baskıcı bir rejim inşası karşısında demokrasi ve sosyalizm için örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam ediyoruz, edeceğiz.”

Açıklamanın ardından anmaya katılanların denize karanfil atmasıyla etkinlik sona erdi.

IMG_6603