DİSK’TEN 15-16 HAZİRAN’IN YIL DÖNÜMÜNDE YÜRÜYÜŞ

15-16 Haziran 1970 işçi direnişinin yıl dönümünde DİSK ege Bölge Temsilciliği tarafından bir yürüyüş ve basın açıklaması yapılırken yürüyüşe TMMOB ve KESK de destek verdi.

IMG_7126

15-16 Haziran direnişinin yıl dönümünde DİSK Ege Bölge Temsilciliği tarafından bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve KESK İzmir Şubeler Platformu’nun da destek verdiği yürüyüş, direnişteki Dostcam işçileri ile dayanışma amacıyla Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlendi. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nden Dostcam fabrikası önüne gerçekleştirilen yürüyüşte “Yaşasın Haziran direnişimiz”, “Dostcam işçisi yalnız değildir” gibi sloganlar atıldı. Dostcam fabrikası önüne gelindiğinde, DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş sendikasına üye oldukları için fabrikadaki işlerine son verilen ve fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçilerle buluşuldu. Burada bir konuşma yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 15-16 Haziran 1970’te işçi sınıfının örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan yasaya karşı haklarını korumak için “artık yeter” dediğini ifade ederek, “Bugün tam 46 yıl sonra, 15-16 Haziran’ın direniş ruhuna her zamankinden çok ihtiyacımız var. Çünkü işçilere karşı büyük bir savaş ilan edilmiş durumda. İşçileri köleleştirmek için en acımasız yasaları birbiri ardına Meclis’e getiriyorlar. İnsanlık tarihinin en ağır suçlarından biri olan insan ticaretini bir gecede yasalaştırdılar. Kiralık işçilik adı altında işçi simsarlığını yasal hale getirdiler. Seçimlerden önce taşeron işçilere kadro vaat ettiler, seçimlerden sonra eskisinden beter bir düzenlemeyi geçirdiler” şeklinde konuştu. İktidarın kıdem tazminatını fona devretmeyi amaçladığını, kadın işçilere de yarı zamanlı ve evden çalışmayı dayatacak düzenlemeler hazırladığını dile getiren Sarı, “Gün mücadele günüdür. Gün icazetli sendikacılığa karşı DİSK’te birleşme günüdür! Gün, 15-16 Haziran 1970’teki kararlılığı gösterme, “İnadına sendika, inadına DİSK” diye haykırma günüdür! Gün rüzgâr ekenlerin fırtına biçeceğini gösterme günüdür! Bugün yapılacak olan bellidir! Bayraklarımızı çıkarıp sloganlarımızı haykıracak, kiralık işçilik yasasını, 15-16 Haziran’ı yaratanların gösterdiği gibi çöpe atacağız. Kıdem tazminatımıza, iş güvencemize, ekmeğimize uzanan elleri kıracağız” dedi.

IMG_7129

Sarı’nın ardından söz alan direnişteki Dostcam işçilerinden Süleyman İssi de direnişlerini devam ettireceklerini ve dayanışmanın kendilerine güç verdiğini söyledi. Cam Keramik-İş Sendikası Genel Başkanı Birol Sarıkaş ise Dostcam işçilerinin sendika seçme haklarını kullanmalarından dolayı işlerine son verildiğini ve 76 günden bu yana direnişte olduklarını hatırlatarak, “İstiyoruz ki bu direniş yarınlarda da burada devam etsin. Bütün işçileri bir olmaya çağırıyoruz. Biz bir olduğumuz sürece bu birliktelik bize dünyayı kazandıracaktır” diye konuştu.