ROBOSKİ’NİN SORUMLULARI YARGILANSIN ÇAĞRISI

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Roboski katliamının 5. yıl dönümünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

img_9922

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 28 Aralık 2011 tarihinde gerçekleşen ve 34 yurttaşın ölümüyle sonuçlanan Roboski katliamının yıl dönümünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Roboski’yi unutma, unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza” gibi sloganlar atılırken, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın okudu. Yalçın açıklamasında, Roboski katliamından dolayı bugüne kadar kimsenin yargılanmadığını ya da ceza almadığını hatırlatarak, “Oysa bugün, diğer birçok olayda olduğu gibi Roboski katliamında da tek suçlu olarak FETÖ üyeleri gösterilmeye çalışılıyor. Darbenin önemli aktörlerinden biri olduğu iddiasıyla tutuklanan Eski Hava Kuvvetleri Komutanlarından Akın Öztürk, iktidar tarafından Roboski katliamının neredeyse yegâne sorumlusu olarak gösterilmekte. Oysa biliyoruz ki, o dönem Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk değil, ismi soruşturmalarda hiçbir şekilde geçmeyen Mehmet Erten’di” dedi.

Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Birilerini katliamdaki sorumluluklarından dolayı yargılayacaksanız, işe Mehmet Erten’den başlamanız gerekiyor. Ancak hatırlıyoruz ki, Orgeneral Mehmet Erten olayın ardından yargılanmak bir yana, Genelkurmay Başkanlığı tarafından TSK şeref madalyasıyla ödüllendirilmiştir.

Eldeki mevcut günah keçilerini her türlü suçun üstünü örtmek için kullanan iktidara buradan sesleniyoruz: Eğer samimi iseniz, 28 Aralık 2011 sonrasında katliamın arkasında duranları, onları ödüllendirenleri de soruşturma kapsamına alın. Dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in, yine o dönem Genelkurmay İstihbarat Başkanı olan Yaşar Güler’in, bugün Genelkurmay Başkanı olan, o günün Genelkurmay ikinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, katledilen köylüler için ‘PKK adına kaçakçılık yapıyorlardı’ diyerek katliamı meşrulaştırmaya çalışan dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in ifadelerine başvurun, sorumluluklarını sorgulayın. Hatta yaşananlardan birkaç gün sonra partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Roboski katliamına değinerek, ‘Medyaya rağmen, hassasiyetleri için Genelkurmay Başkanı ve komuta kademesine teşekkür ediyorum’ diyen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da unutmayın. Ancak muhtemeldir ki, tüm bu isimler katliam konusunda da ‘kandırıldıklarını’ öne sürecekler, sorumluluklarını örtbas edeceklerdir.

O gün Roboski’de yoksul Kürt köylülerini katledenler, bugün geride kalanları şiddetle, baskılarla, tutuklamalarla terbiye etmeye çalışıyor. Son birkaç ayda tutuklanan binlerce siyasetçinin arasında yer alan Milletvekili Ferhat Encü, Roboski’de onlarca akrabasını yitirmiş, katliamın faillerinin yargılanması için büyük çaba sarf etmişti. Encü ailesine yönelik yapılanlar, adeta katliamın sorumlularının peşini bırakmayanlardan bir intikam alma çabasıdır. Geçtiğimiz günlerde bu kez Roboski Derneği Başkanı Veli Encü gözaltına alındı. Görüldüğü üzere iktidar, katliamın sorumlularını değil, sorumluları ortaya çıkarmak isteyenlerin peşindedir.

Oysa yapılması gereken, komuta kademesinden bakanlara, bürokratlara dek, Roboski katliamında payı olabilecek herkesin soruşturulması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, halka karşı işledikleri bu insanlık suçunun hesabının sorulmasıdır. Fakat mevcut iktidarın böyle bir niyetinin olmadığını biliyoruz. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, Roboski katliamını unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı ve her fırsatta sorumlulara dikkat çekeceğimizi buradan bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.”