EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ, “LAİKLİK YARGILANAMAZ” DEDİ

“Laik, bilimsel, anadilde eğitim” talebiyle 13 Şubat 2015 tarihinde gerçekleşen eylemde gözaltına alınan 94 kişiye açılan davanın ilk duruşması görülürken, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de düzenlediği basın açıklamasıyla “Laiklik talebi yargılanamaz” dedi.

IMG_0008

“Laik, bilimsel, anadilde eğitim” talebiyle “3 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirilen ve polis saldırısı sonucu 94 kişinin gözaltına alındığı eyleme ilişkin ilk duruşma dün görülürken, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de davaya ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önündeki basın açıklamasında “Laiklik talebi yargılanamaz”, “Laik eğitim, demokratik Türkiye” gibi sloganlar atılırken, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı açıklamasında, 13 Şubat 2015 tarihinde yaşananlara değinerek, “Kışın soğuğunda gazlı su sıkılarak, dövülerek 94 kişi gözaltına alındı. Bu şiddeti uygulayanların, en demokratik hakkımızı zor yoluyla engelleyenlerin değil, laik bir eğitim laik bir yaşam isteyenlerin yargılanması 14 yılda nereye geldiğimizi göstermektedir” diye konuştu. Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:

“15 Temmuz darbe girişimi öncesi ‘ne istediler de vermedik’ diyenler, 15 Temmuz sonrası yaptıklarıyla hiçbir ders almadıklarını göstermektedirler. Vakıf kılıfı adı altında başta emniyet olmak üzere tüm kamu kurumlarında tarikatlar ve cemaatler cirit atmaktadır.

Bugün diktatörlük sevdasıyla yanıp tutuşanlar şiddet, baskı, kayırma, peşkeş çekme, ulufe dağıtma yoluyla referanduma gitmeye çalışmakta ve bu uğurda her türlü gayrimeşruluk, her türlü şiddet mubah sayılmaktadır. Yapılan tüm bu çalışmaların asıl hedefinin, hilafet sisteminin yeniden kurulması ve laikliğin adım adım ortadan kaldırılması olduğunu artık AKP milletvekilleri bile gizleme gereği duymuyor. AKP’nin iktidarda olduğu 14 yıl boyunca gizli ajandasının bu olduğunu ve bu yolda ilk önce laikliğe ve laiklerin yaşam tarzına sistemli bir şekilde saldırdığını hepimiz biliyoruz.

IMG_0009

‘14 yılda laikliği kaldırmak isteseydik kaldırırdık, kimin yaşamına müdahale ettik’ diyenlere söylüyoruz:

• 14 yılda uygulamalarınızla ülkeyi tarikatlar, cemaatler cenneti yaptınız
• 14 yılda kamu kadrolarını, bakanlıkları parsel parsel bu cemaat ve tarikatlara peşkeş çektiniz
• 4+4+4 uygulamasıyla savaş açtığınız eğitim sistemini bu cemaat ve tarikatlara peşkeş çektiniz
• Zorunlu din dersi uygulamalarında AİHM’ye yaptığınız savunmalarda yalan söyleyerek “bizde zorunlu din dersi yok, din kültürü veriyoruz” derken Sünni mezhebinin ibadet şekillerini küçücük beyinlere işlediniz
• Zorla seçtirilen din dersleriyle her okulu imam hatip yaptınız
• Direnen okulları proje okulu adıyla imam hatipleştirdiniz
• Bu şaibeli şeriatçı örgütlerle bakanlıklar üzerinden protokoller yaparak devletin vermesi gereken hizmetleri bu karanlık vakıflara devrettiniz
• Referansı tarikatlar olan yurtları, vakıfları, dernekleri denetlemeyerek çocuk istismarlarına, çocuk ölümlerine neden oldunuz
• Resmi olmayan yazılarla İstiklal Marşı törenlerinde İzmir’de şehit anması adı altında cenaze törenleri yaptırıp, çocuklara zorla dualar okuttunuz

Ama laik bir eğitim, laik bir yaşam isteyen güçleri örgüt üyeliğinden yargılayıp tutuklattınız.

Başta Diyanet İşleri Başkanı ve Cübbeli Ahmet olmak üzere yobazların kışkırtmasıyla yaşanılan Reina katliamında bu açıklamaları yapanları azmettirici olarak tutuklamayarak, yeni şeriatçı saldırılara ülkeyi açık hale getirdiniz.

14 yılda yaşananları yalanlarla, algı operasyonlarıyla örtmeye çalışanlar bilmeliler ki, güneş balçıkla sıvanamaz. 13 Şubat 2015 eylemi nedeniyle açılan bu dava da, mecliste sürmekte olan Anayasa tartışmaları da bal gibi rejimi değiştirme operasyonunun parçasıdır. Diktatörlük sevdalıları bu yolda ihtiyaç duyduğu yedek lastiği parlamentoda bulmuş olabilir. Gün; diktatörlüğü karşı, faşizme karşı, savaşa karşı, şeriat özlemlerine karşı demokratik bir ülke için yeni anayasaya hayır deme günüdür. Gün; ‘yeni anayasaya hayır’ı ilmek ilmek örme günüdür. Gün; karanlığa karşı barış içerisinde aydınlık bir Türkiye için mücadele günüdür.”