ŞEHİR PLANCILARI ODAMIZA YÖNELİK LİNÇ KAMPANYASINI KINIYORUZ

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bileşeni 21 Oda yazılı bir açıklama yaparak, Gürsel Aksel Stadyumu imar planı değişikliğine itirazından dolayı Şehir Plancıları Odası’na yönelik başlatılan linç kampanyasını kınadı.

spo

ŞEHİR PLANCILARI ODAMIZA YÖNELİK LİNÇ KAMPANYASINI KINIYORUZ

Bilindiği üzere, basında Göztepe Stadı olarak bilinen stadyum projesine ilişkin imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak 24.02.2017-24.03.2017 tarihleri arasında askı ilanı yapılmıştı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulumuz bileşenlerinden olan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de, daha yaşanabilir bir kent, toplumsal çıkarlar ve kamu yararı ilkeleri gereğince planlama ilkeleri ve şehircilik esasları doğrultusunda ilkesel ve teknik yanlışları itiraz süresi içerisinde ilgili kurum olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletmişti. Oda, itirazında özetle ‘konut yoğunluklu bir bölgenin içinde yapılacak, trafik yükü getirecek 20000 kişi kapasiteli ve içinde barındıracağı alışveriş merkezi gibi diğer kullanımlarla düşünüldüğünde kompleks bir yapının yakın ve uzak mesafede getireceği araç yükü ile ulaşım değerlendirmelerinin yapılması gerektiğini” belirtmişti.

Ancak plana ilişkin yapılan teknik ve bilimsel gerekçelere dayalı itirazın ardından Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyelerine yönelik tehditler yükselmiş, Oda, sosyal medya ve telefon tehditleri ile de desteklenen bir linç kampanyasının hedefi haline gelmiştir. Kampanya, Şube hizmet binasının hedef gösterilmesi noktasına kadar varmıştır. Şüphesiz ki bu kampanyanın nedeni, ilgili kesimlerin hedef gösteren yorum ve açıklamalarıdır.

Odalarımız, Anayasa, kanun ve Oda yönetmelikleri çerçevesinde mesleğin ve meslektaşların hak ve çıkarlarını korumak, şehir planları ve uygulamalarının, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun yapılmasını denetlemek, bu konudaki eksiklikleri, yanlışlıkları ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Yani TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bu yükümlülüğünün gereğini yapmaktadır.

Odamız yayımladığı basın bildirisinde, başka projelere göz yumulduğu iddialarına yanıt olarak kentte yapılan yanlış uygulamalara karşı sorumluluğun kentli olarak hepimizde olduğunu vurgulamıştır. ŞPO’nun ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulumuza bağlı diğer odaların, genel ve yerel yönetimlerin hatalı uygulamalarına karşı, zaman zaman büyük sermaye gruplarının baskılarına da göğüs gererek yerine getirdikleri görevleri hakkında odalarımızın internet siteleri ve basın taranarak rahatlıkla bilgi edinilebilir. Ayrıntısı hakkında bilgi sahibi olunmayan örnekler üzerinden söylenti üretmek, kente ve kamusal haklara sahip çıkan yapıları hedef almak yerine, bu mücadelelerinde onların yanında olmak yurttaşlık görevi olarak değerlendirilmelidir.

Şehir Plancıları Odamıza yönelik tehdit ve gözdağı kampanyasının failleri hakkında gerekli hukuki yollara başvuracağımızı belirtmek isteriz. Ayrıca, bu failleri Şehir Plancıları Odamızı hedef gösteren açıklamalarıyla provoke eden kulüp yöneticilerinin de istenmeyen bir durum yaşanması halinde sorumlulukları olacağını vurgularız. Kendilerini, sorumluluklarını bilerek sağduyu ile hareket etmeye çağırıyoruz.

Hatırlatmak isteriz ki, bugün yaşadığımıza benzer bir süreç tarihi Alsancak Stadı için de yaşanmış, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bütün bileşenleri ile stadın yıkılması, yerine AVM yapılması planlarına karşı durmuştu. Bunun sonucunda Alsancak Stadı konusunda oluşan kamuoyu sayesinde stadyum alanı korunmuştur. Bu konuda dahi Şehir Plancıları Odamız Alsancak Stadı imar planına itiraz etmemişken yapmış gibi algı yönlendirmesi yapılmaktadır. TMMOB olarak dün olduğu gibi bugün de kentin tarihi ve kültürel dokusunun korunması, herkes için yaşanabilir bir İzmir yaratılması çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Tüm İzmir halkını bir kez daha, yaşanabilir bir kent yaratma mücadelemizde yanımızda olmaya ve olası kent suçlarına karşı duyarlılık göstermeye davet ediyoruz.

TMMOB BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR İL TEMSİLCİĞİ
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB İÇ MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ