ADALET NÖBETLERİ BAŞLADI

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin adalet yürüyüşüne destek amacıyla planladığı adalet nöbetlerinin ilki, “Tutuklu seçilmişler için adalet” çağrısıyla gerçekleşti.
IMG_1931

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen ilk adalet nöbetinde, milletvekilleri başta olmak üzere tutuklanan tüm seçilmişler için adalet istenirken, 1 saatlik nöbete katılanlar arasında olan HDP Hakkâri Milletvekili Nihat Akdoğan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından açığa alınan Prof. Dr. Cem Terzi birer konuşma yaparak adalet talebinin önemine dikkat çektiler. Oturma eylemi şeklinde gerçekleştirilen nöbette Praksis grubu da müzikleri ile yer alırken, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın yaptı. Yalçın, geçtiğimiz haftalarda CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısı ile başlayan “Adalet Yürüyüşü”nün fitilini ateşlemiş göründüğünü ve yıllardan beri, özellikle de 15 Temmuz darbe girişiminden bugüne katlanarak biriken bir adalet özleminin, toplumun geniş kesimlerinde hâkim durumda olduğunu ifade etti. Milletvekillerine yönelik tutuklamaların önünün, mecliste AKP, MHP ve CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda “evet” oyu vermeleri ile açıldığını hatırlatan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonraki süreçte birçok HDP milletvekili tutuklanmıştır ve bugün CHP’li Berberoğlu ile birlikte 11 HDP’li vekil, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, Çağlar Demirel, Besime Konca, Burcu Çelik Özkan, Nursel Aydoğan tutukludur. Bu isimlerden Figen Yüksekdağ ve Nursel Aydoğan’ın vekillikleri ise mecliste AKP ve MHP işbirliğiyle alelacele düşürülmüştür. Adaletin herkes için eşit işlediği koşullarda siyasilerin, seçilmiş vekillerin kürsü dokunulmazlıkları korunarak bunun haricindeki her türlü dokunulmazlığın kaldırılmasından yanayız. Ancak bugünkü uygulama yargı vasıtasıyla bir sindirme operasyonundan başka bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz.

Dokunulmazlıklar herkes için kaldırılmış görünse de AKP, adalet anlayışına yakışır biçimde dokunulmazlık silahını sadece muhalif vekiller için kullanmakta, işledikleri suçlar ayyuka çıkan vekillere yönelik hiçbir uygulama yapılmamaktadır. Bunun yanında adaletsizlikler sadece vekiller ile sınırlı kalmamaktadır. HDP ve CHP milletvekillerinin yanı sıra HDP ve DBP’nin binlerce üyesi, yöneticisi türlü gerekçelerle tutuklanmış, OHAL fırsatçılığı ile belediye başkanlıkları, belediye meclis üyelikleri gasp edilmiştir. Özetle, vekilinden belediye başkanına halk iradesinin temsilcisi olan seçilmişlere yönelik topyekûn bir saldırı vardır.

Bizler, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak iktidarın saldırısı altındaki tüm seçilmişlerle dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor, AKP’nin muhalefeti tutuklama ve baskılarla sindirme çabalarına karşı mücadelenin ülkemizdeki demokrasi mücadelesinin önemli bir ayağı olduğunu hatırlatıyoruz. Bugün burada milletvekilleri ve diğer seçilmişler için bir saatlik adalet nöbetinde olan bizler, yarın yine aynı saatte burada, açlık grevlerini sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça şahsında, iktidarın haksız bir şekilde işlerini elinden aldığı on binlerce emekçi için adalet nöbetinde olacağımızı belirtiyor, tüm yurttaşlarımızı nöbetlere katılarak adalet talebini yükseltmeye, mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz.”

IMG_1944