ASGARİ ÜCRET PROTOKOLÜNÜN İPTALİ PROTESTO EDİLDİ

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, mühendis, mimar ve şehir plancıları asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı feshedilmesini, SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla protesto etti.

IMG_2100
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına DİSK ve Tüm Bel-Sen üyeleri de katılarak destek verirken, burada TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri Melih Yalçın bir açıklama yaptı. Yalçın açıklamasında, TMMOB ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı arasında, mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretli çalıştıkları sektörlerde kayıt dışı istihdamı önleme amacıyla 31 Temmuz 2012 tarihinde imzalanan işbirliği protokolünün SGK tarafından 09 Haziran 2017 tarihinde tek taraflı olarak feshedildiğini belirterek, “Feshedilen protokol gereği Birliğimiz, ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için belirlediği asgari ücreti her yıl Aralık ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletmekte ve uygulanmak üzere bağlı meslek odaları ile kamuoyuna duyurmaktaydı. Ücret belirlemesinde ağırlıklı olarak kamu kurumlarında yeni işe başlayan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücreti dikkate alınmaktaydı” dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, imzalandığı tarihten bugüne sorunsuz olarak uygulanmakta olan protokolü “yürütülen iş ve işlemlere esas teşkil eden mevzuatta önemli değişiklikler yaşandığı” gerekçesiyle revize etmek istediğini, ancak protokolün imzalandığı 2012 yılından günümüze, protokol değişikliğini gerektirecek herhangi bir mevzuat değişikliği bulunmadığını söyleyen Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarafımıza iletilen revize protokol taslağı incelendiğinde, mevcut protokolün esasını oluşturan ‘TMMOB’nin asgari ücret belirlemesi’ ve ‘kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması’ hükümleri çıkarılarak protokolün içinin boşaltılmaya çalışıldığı görülmüştür. Bu nedenle revize protokol taslağı Birliğimizce kabul edilmemiştir.

Asli görevi çalışanların haklarını ve sosyal güvencelerini korumak üzere ilgili usul ve esasları düzenlemek olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, mevzuattaki yetersizliğe sığınarak işbirliğinden kaçınması değil, meslek kuruluşları ile birlikte çalışarak bu eksikliği gidermeye yönelik çalışmalar yapması beklenir.

TMMOB bu süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaparak kurumu bu son derece yanlı ve yanlış kararından döndürmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Zira görüşülen yetkililer, işveren kesimleri tarafından kuruma büyük bir baskı uygulandığını, bakanlık üst düzey bürokrasisinin bu durumdan rahatsız olduğunu açıkça söylemektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, maalesef bizlerin yani emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine, patronların ve parlamentodaki temsilcileri olan hükümet yetkililerinin, bakanların baskılarına boyun eğerek, yüzbinlerce mühendis, mimar şehir plancısının almış oldukları eğitim ve verdikleri hizmetin niteliğini hiçe saymıştır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarını düşük ücretlerle çalışmaya ve sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle güvencesiz bir geleceğe mahkûm etmiştir.

IMG_2102
Belirtmek isteriz ki, kuruluş amacı ‘sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak’ olan SGK’nın bu kararı kendi tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır.

Öte yandan bünyesinde ‘Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele’ adında bir birimi bulunan ve ‘…kayıt dışı çalışmanın önlenmesi amacıyla diğer kamu idareleri, bankalar, aracı kurumlar, oda, borsa, birlik ve meslek kuruluşları ve her türlü gerçek ve tüzel kişilerle sigortalılık ve işyeri denetimi, veri paylaşımı ve kontrolü konusunda işbirliği yapmak, projeler oluşturmak, geliştirmek ve uygulamak’ konusunda Yasa ile görev ve yetki verilen SGK; kuşku yok ki kayıt dışılığın yalnızca sigortasız işçi çalıştırmak olmadığını, çalışanların aldığı gerçek ücret üzerinden sigorta pirimi ödememenin de bir çeşit kayıt dışılık olduğunu iyi bilmektedir.

Bu protokolün feshi nedeniyle devlet ciddi bir gelir kaybına uğratılacak ve vergi kaçakçılığı teşvik edilecektir. TMMOB ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile yürütülen işbirliğini geliştirerek daha ileriye götürmesi gereken SGK yetkilileri protokolü feshederek suç işlemektedir.

‘Protokolün Feshi’ başlıklı protokolün 6. Maddesi ‘İş bu Protokol maddelerinde belirtilen hükümleri, yasal ve idari işleri düzenleme gerekçesiyle yeni bir protokol yürürlüğe girdiğinde kendiliğinden feshedilmiş sayılacaktır. Ancak taraflar anlaşarak da bu protokolü feshedebilirler’ şeklindedir. Gelinen aşamada taraflar arasında yeni bir protokol yürürlüğe girmemiştir ve protokol feshi konusunda Birliğimiz ile bir anlaşmaya varılmamıştır. SGK imza attığı protokolün hükümlerini de çiğneyerek, hukuksuz biçimde tek taraflı olarak protokolü feshetmiştir.

Bilinmelidir ki TMMOB, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu kararını kabullenmeyecektir! Birliğimiz nasıl ki, üyelerimizin çalışma hayatını olumlu yönde etkilemesi öngörülen işbirliği protokolünü imzalandığı 2012 yılında tüm üyelerine duyurmuşsa, ‘tek taraflı fesih’ kararını da aynı şekilde duyurmayı ve bu yanlış adımdan bir an önce geri dönülmesi için tüm örgüt birimlerini mücadele etmeye çağırmayı bir zorunluluk olarak görmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Sosyal Güvenlik Kurumuna sesleniyoruz; Sosyal güvenlik toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. 500.000’i aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının ekmeği ile oynamayın, geleceklerini karartmayın. Bu yanlış karardan bir an önce geri dönün.

TMMOB, başta yeni mezun üyelerimiz olmak üzere ücretli çalışan tüm üyelerimizin kazanılmış haklarını geri dönülmez biçimde yok edecek ‘tek taraflı fesih’ işleminin geri alınması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için mücadele edecektir.”