TMMOB ÜYESİ KADINLARDAN 8 MART ETKİNLİĞİ

TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirdi.

8mart_tmmob (1)

MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Akdeniz Salonu’nda yapılan etkinlik, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu adına Güneş Altay’ın yaptığı konuşma ile başladı. Konuşmanın ardından etkinlik, ihraç edilen barış akademisyenleri Nilgün Toker Kılınç ve Dilek Karabulut’un konuşmacı olarak katıldıkları “OHAL’de Kadın Olmak” başlıklı söyleşi ile devam etti. Söyleşinin ilk konuşmacısı olan Nilgün Toker Kılınç, tüm olağanüstü koşulların, olağan koşullarda sahip olunan dezavantaj ve kısıtlamaları arttırdığını ifade ederek, “Bu durumdan ilk etkilenen dezavantajlı gruplardır ve bunların başında da kadınlar ile çocuklar gelir” dedi. Üniversitelerde akademisyenlerin yedide birinin kadın olduğunu belirten Toker Kılınç, “Buna karşın ihraç edilen Barış İçin Akademisyenler’in yüzde 63’ünü kadınlar oluşturdu. Bunun ardından şu anda üniversitelerde 8 Mart’a dair ne yapılıyor, merak ediyorum” şeklinde konuştu.

8mart_tmmob (3)Dezavantajlı gruplara yönelik en ağır saldırıların milliyetçi ideolojiden geldiğini ve milliyetçiliğin aynı zamanda erkekliğin kutsanması olduğunu ifade eden Toker Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhraç edilen akademisyenler olarak çalışma ve seyahat hakkımız yok. Geniş bir kesim, kendi ülkesinde vatansız olma halini yaşıyor. İnsanlar, devletle olan konumlanışına bağlı biçimde ayrıcalıklı hale ya da dezavantajlı hale getirilmişler olarak ayrılmış durumda. Kadınlar bugün ekmek ve barış için yürürlerse çok şeyin değişeceğini düşünüyorum.”

Toker Kılınç’tan sonra söz alan Dilek Karabulut ise ataerkil sistemin erkekleri de farklı şekillerde mağdur ettiğini dile getirerek, “Erkekler sürekli çalışmak, para kazanmak zorundalar, askere gitmek zorundalar. Ama bu sistemin kendilerini de mağdur ettiğini fark etmiyorlar” dedi.

Söyleşinin ardından MMO İzmir Şubesi Ritim Grubu ritim gösterisi ile sahne aldı. Etkinlik, yönetmenliğini Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun yaptığı “Yarım” filminin gösterimi ile sona erdi.

8mart_tmmob (2)