GAZİ BULVARI’NDAKİ AĞAÇLARIN DAHA FAZLA ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLATILMALIDIR

Bugün Gazi Bulvarı’ndan geçen tramvay hattı üzerindeki asırlık çınar ağacının kökünden araç yoluna, yoldaki geçen aracın üstüne devrilmiş olduğunu üzülerek öğrendik. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak bu durumun yaşanma riskine ilişkin 09.06.2017 tarihinde yaptığımız basın açıklaması gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda konuyla ilgili hazırladığımız raporları çeşitli tarihlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletmiştir. Ancak uyarılarımız ne yazık ki karşılık bulmadı. Geçen bu sürede bazı ağaçların kuruduğu ve bugün itibariyle de asırlık bir çınar ağacının devrildiği acı bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Ayrıca bugün bir can kaybı da yaşanabilirdi.

Yaşanan durum açıkça, yapılması gereken bilimsel çalışmaların yapılmayıp ihmal edilmesinin bir sonucudur. Dolayısıyla bu ihmal ile yaptığımız basın açıklamalarında da belirttiğimiz gibi bulvarın yapım tarihi ile aynı geçmişe sahip çınar ağaçları göz ardı edilmiştir.

Tüm uyarılarımıza rağmen yapılan çalışmaları özetlersek; yapılan kazı çalışmalarında bu ağaçların yüzeysel olan ve toprağa tutunmasını sağlayan köklerine zarar verilmiştir. Zaten dolgu alanı olduğu için ağaçların derin kök yapma şansı yoktur ve bu yüzden toprağa yüzeysel köklerle bağlıydılar. Tramvay inşaatında yapılan kazma işlemlerinden sonra kazılan bölgelere gevşek bahçe toprağı ile dolgu yapılmış ve bu ağaçlar adeta saksı içerisinde gibi tüm etkilere açık hale getirilmiştir. Bu süre içinde bazı ağaçlar kurumuştur. Bununla birlikte köklere zarar verilirken taç budaması da yapılmadığından, ağaçlar yapraklanınca ağırlıkları artmış ve köklerinin bu yükü taşıma şansı kalmamıştır.

Sonuç itibariyle bu kuruma ve devrilme olayları gerçekleşmiş ve gerçekleşmeye devam edecektir. Asırlık ağaçlara bugüne kadar verilen zararın tüm sorumluluğu bilimsel uyarılara kulak vermeyen tüm kamu idarecileridir. Yapılması gereken acil olarak mevcut durumun tespit edilmesi, kalan ağaçların kurtarılması için bilimsel çalışmaların başlatılmasıdır.