“HUKUKLA TEK ADAMLIK YAN YANA YÜRÜYEMEZ”

İzmir’e Sahip Çık Platformu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Komisyonu üyesi 24 avukatın komisyondaki görevlerine, TBB Yönetim Kurulu’nun almış olduğu kararla son verilmesine ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İzmir Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında İzmir’e Sahip Çık Platformu adına EGEÇEP Eş Sözcüsü Berrin Esin Kaya konuştu. Kaya, konuşmasında TBB’nin, 24 avukatın görevine hiçbir gerekçe göstermeksizin son verdiğine dikkat çekerek, “Türkiye’nin dört bir yanında, canlı yaşamını tehdit eden faaliyetlere karşı, yerel halkla, dernekler ve meslek odaları ile mücadele veren arkadaşlarımızın, meslek örgütüne yakışmayacak anti demokratik bir şekilde bağlı oldukları meslek kuruluşlarındaki gönüllü çalışmalarına son verilmesi kabul edilemez” dedi. Kurulduğu günden bu yana ülkedeki ekoloji mücadelesinin hukuksal ayağında önemli bir boşluğu dolduran komisyonda gönüllü olarak görev alan avukatların tasfiye edilmesini ekoloji, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları mücadelelerine yapılmış büyük bir haksızlık olarak değerlendirdiklerini ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tasfiye işleminin, bu yıl beşinci kez verilmesi planlanan ‘Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü’nün, Bergama Köylülerinin altın madeni karşıtı mücadelesi sürecinde kurulan, Ege Bölgesi’ndeki ekoloji mücadelesinde önemli bir yere sahip olan EGEÇEP’e ve Finike’nin sedir ormanlarının mermer şirketleri tarafından yok edilmesine karşı direnişin önderliğini yaparken kiralık bir katil tarafından katledilen Ali-Aysin Büyüknohutçu çiftine verilmesine ilişkin jüri kararı sonrasında gelişmesini manidar buluyoruz. Bu yıl düzenlenen ödül törenine rağmen çeşitli bahaneler ile ödüller verilmeyerek, belirsiz bir tarihe ertelenmiştir.

TBB’nin başkanlığını yapan Metin Feyzioğlu’nun ülkemizdeki doğa talanı ve katliamının en çok yaşandığı faaliyet alanlarından birisi olan altın madencilerinin avukatlığını yapması çevre ve kent mücadelesinde daima halkın yanında olan Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu avukat dostlarımızın neden tasfiye edildiğine dair açık bir ipucu vermektedir.

Feyzioğlu’nun bu ‘tek adam’ tavırlarını bu ülke 16 yıldır çok iyi tanımaktadır. Ancak, hukukla ‘tek adam’lık yan yana yürümez, yürüyemez.

İzmir’deki çevre, ekoloji, meslek örgütü, dernekler ve diğer kuruluşlar olarak; TBB yönetim kurulu üyelerine, almış oldukları bu kararı not ettiğimizi, görevlerinden alınan dostlarımızla şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü haksızlığa karşı yan yana duracağımızı bildiriyoruz.

TBB Yönetim Kurulu üyelerini yapılan yanlıştan bir an önce dönmeye, baroların hak ve görev tanımı arasında yer alan ‘Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak’ ilkesi çerçevesinde kamu yararına, tüm canlıların yaşam hakkını gözeten, hukuktan, insan haklarından, doğadan yana bir çizgiye dönmeye davet ediyoruz.”

Berrin Esin Kaya’nın ardından söz alan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın da, Türkiye Barolar Birliği’nin kararının idari değil siyasi bir karar olduğunu ve sermaye grupları ile karşı karşıya gelmemeyi amaçladığını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan İzmir Barosu yönetim kurulu seçimlerinden Çağdaş Avukatlar Grubu’nun başkan adayı olarak önde çıkan ve önümüzdeki günlerde başkanlık görevini devralacak olan Avukat Özkan Yücel isee, TBB’nin, çevre hareketine yeterli önemi vermediğini ve çevre örgütleri ile birlikte çalışmaktan kaçındığını belirterek, kendilerinin İzmir Barosu olarak çevre örgütleriyle birlikte çalışmaya önem vereceklerini söyledi.

Son olarak söz alan Avukat Şehrazat Mercan ve Arif Ali Cangı da, bu tasfiye işlemine karşın çevre hareketinin hukuk ayağında çalışmalarına devam edeceklerini vurguladılar.