TMMOB’LU KADINLARDAN TACİZ AÇIKLAMASI

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu, yaptığı yazılı açıklama ile, geçtiğimiz günlerde yargıya taşınan bir taciz olayının tarafı olan mimara, ‘Vitra ile İzmir Merkezli Çağdaş Mimarlık Pratikleri’ sergisinde yer verilmesine tepki göstererek, söz konusu kişinin “mesleki her tür etkinliğin dışında tutulması” çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz ay, İzmir’de mimarlık ofisi sahibi Mimar T.A. tarafından işyerinde çalışan bir kadın arkadaşımıza taciz olayı gündeme gelmiş ve tacize uğradığını iddia eden iç mimar arkadaşımız konuyla ilgili hukuk mücadelesini başlatmıştır. Konu hakkındaki haber ve röportajlar internet sitelerine konu olmuştur. Bu olay nedeniyle, işyerinde çalışmakta olan üç mimar da dayanışma amacıyla işlerinden istifa ederek, taciz olayından duydukları rahatsızlığı tepkileriyle ifade etmişler ve tacize uğrayan meslektaşlarının yanında yer almışlardır. Kadın arkadaşımız tarafından yargıya taşınan olayla ilgili hukuki süreç başlatılırken, kişinin üyesi olduğu meslek odasına yazılı olarak şikâyette bulunulmuştur.

Bu süreç devam ederken, İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nin bir etkinliği olan ‘Vitra ile İzmir Merkezli Çağdaş Mimarlık Pratikleri’ konulu sergide söz konusu kişinin eserlerinin de sergilendiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Taciz olayına adı karışmış ve bir kadın tarafından olay beyan edilerek basında ve sosyal medyada yer almışken, bu kişiye sergide yer verilmesi, taciz olayının hafife alınmasına ve erkeği güçlendirerek kendisini bir aklama yolu olarak kullanılmakta, mağdur olanı da rencide etmektedir.

Gerek basın gerek sosyal medya kanallarıyla ülke genelinde kadınların haberdar olduğu bu olayda, bizler de TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu olarak, üyemiz kadın arkadaşımızın yaşadıklarından haberdar olduğumuz andan itibaren olayın takipçisi ve tarafıyız.

Kadın arkadaşımızın karşı karşıya kaldığı taciz olayı, bize ülkemizde ve dünyada yükselen kadın hareketinin önemini ve gerekliliğini bir kez daha hissettirmiştir.

Bizim de esas aldığımız , “Kadının beyanı esastır” ilkesi; tacize maruz kalan kadının, bu olayı beyan etmesi dahi güç iken, kanıtlamak durumunda yıpranmaması için; suç ile itham edilen kişinin “suçsuzluğunu ispatlaması”nın gerekliliğinin altını çizen bir ilkedir.

Belirttiğimiz hassasiyet ve önem nedeniyle, Mimar T.A.’nın “suçsuzluğunu ispatlayana dek” mesleki etik açıdan kadınların adalet duyguları dikkate alınarak mesleki her tür etkinliğin dışında tutulması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu nedenle, üyesi de olduğu Serbest Mimarlar Derneği’nin ‘Vitra ile İzmir Merkezli Çağdaş Mimarlık Pratikleri’ konulu sergisinde çalışmalarının yer almasından rahatsızlık duyduğumuzu dile getiriyor ve arkadaşımızla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Yaşasın Kadın Dayanışması!

TMMOB İZMİR İL KOORDİNASYON KURULU

KADIN ÇALIŞMA GRUBU