YSK KARARI PROTESTO EDİLDİ

YSK’nin İstanbul seçimlerinin tekrarına ilişkin kararı, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen yurttaşlar, kararı protesto etmek amacıyla, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hırsız AKP, işbirlikçi YSK” gibi sloganlar atıldı. Burada ortak basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı yaptı. Çamlı açıklamasında, kararın evrensel hukuku ve halkın iradesini ayaklar altına alarak demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirterek, “Üyelerinin görev süreleri Anayasa’ya aykırı biçimde uzatılan YSK’nın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal kararı tarih önünde hükümsüzdür. Bu karar, ülkemizde yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını ve yargının siyasi iktidar tarafından bir araç olarak kullanıldığını, talimatla çalışan bir yapı haline geldiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizde giderek derinleşen ekonomik krize, bizzat ülkeyi yönetenler tarafından yönetimde meşruiyet krizi eklenmiştir” diye konuştu. Çamlı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tüm devlet olanaklarını kullanmalarına rağmen seçimlerde oyların çalındığı, sahte seçmenlerin oy kullandığı iddialarını kanıtlayamayanların yardımına YSK yetişmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu ileri sürerek halkın iradesine karşı darbe yapmıştır.

Seçim kurullarının oluşumunda bir hata varsa sorumlusu kimdir? Hesap vermesi gereken kimdir? Yalnız ve yalnız YSK’dır.  YSK üyeleri seçimlerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyerek işledikleri suç sebebiyle istifa etmelidir.

Eğer sandık kurulları yasalara, kurallara uygun oluşturulmamış ise Anayasa Referandumu, Cumhurbaşkanlığı, Milletvekili Seçimleri ve 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle aynı sandıkta ve aynı zarflarla yapılan ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği seçimleri de aynı ölçütle yenilenmelidir. Aynı seçimde, aynı sandık kurullarıyla, aynı zarftan çıkan üç oyun geçerli, sadece iktidar partisinin kaybettiği büyükşehir belediyesine ilişkin oyların geçersiz olduğuna dair karar verenler, sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimini yeniletenler adamına göre hukuk anlayışının temsilcileri olmuşlardır. Bu açıdan mevcut YSK, kendi meşruiyetini ortadan kaldırmıştır ve AKP-MHP ittifakının noteri haline dönüşmüştür.

Sonuç olarak sivil darbe sürecinde bir adım daha atılmış ve bilerek, isteyerek, planlı bir hukuk cinayeti işlenmiştir. Ama bunların hiçbiri onları kurtaramayacak. Halkın seçme ve seçilme hakkını cebren ve hile ile ortadan kaldıranların demokrasilerde yeri olmayacak. İşledikleri tüm suçlar için halka hesap verecekler.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak demokrasinin son kırıntılarının da ortadan kaldırıldığı bu süreçte halkın iradesine yapılan darbeyi kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Ülkemizdeki yönetim anlayışını Ortadoğu’nun diktatörlüklerine dönüştürme çabalarına izin vermeyeceğiz.  Tüm yurttaşları ve demokratik kitle örgütlerini yeni bir açıklamaya kadar her akşam 20.00 ile 21.00 saatleri arasında İzmir Barosu önünde demokrasi nöbeti tutmaya davet ediyoruz.

Karanlığa teslim olmayacağız.”