BARIŞ BİLDİRİSİ DESTEKÇİSİ YALÇIN’A DAVA AÇILDI

Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne yönelik soruşturmalara tepki amacıyla söz konusu bildiriye destek imzası atan TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri Melih Yalçın’a “terör örgütü propagandası” iddiasıyla dava açıldı.

11 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri sonrasında iktidarın hedefi haline gelen imzacı 1128 akademisyene destek amacıyla, bildirinin destekçisi olduklarını belirterek kendileri hakkında suç duyurusunda bulunanlar arasında yer alan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın’a “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açıldı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın iddianamesinde, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirinin, PKK/KCK’ye destek ve örgüt propagandası mahiyetinde olduğu belirtilerek,  bildiri imzacılarının “ulusal ve uluslararası kamuoyunda devlete ve hükümete karşı güvensizlik algısı oluşturarak ve toplumsal ayrışmalar yaratarak bölünmelere zemin hazırladıklarını, neticede kamu düzenini bozmayı, devlet otoritesini zaafa uğratmayı planladıkları” öne sürüldü.

İddianamede, TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri Melih Yalçın ve beraberindekilerin, 18 Ocak 2016 tarihinde akademisyenlere destek amacıyla “Bu sözlerin altına biz de imzamızı atıyor, doğacak yasal sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu, bildiriyoruz” ifadesinin altına imza atarak bunu kamuoyu ile paylaştıkları ve kendileri hakkında suç duyurusunda bulundukları belirtildi.

İddianamede, Barış İçin Akademisyenler arasında yer alan Prof. Dr. Füsun Üstel’in “terör örgütü propagandası” suçundan aldığı mahkûmiyete ilişkin istinaf başvurusunun reddedilmesi örnek gösterilerek, Yalçın’ın eyleminin de suçun yasadaki tanımına uygun olduğu iddia edildi ve 3713 sayılı yasanın 7/2 maddesi uyarınca cezalandırılması talep edildi.

İzmir’den çeşitli kurumların temsilcilerinden oluşan 50’den fazla kişi, 18 Ocak 2016 tarihinde İzmir Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaparak, akademisyenlerin barış taleplerinin suç olarak değerlendirilmesi halinde kendilerinin de bu suçu işlediklerini ifade etmiş ve kendileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.