TMMOB, “KENT SUÇLARI” HARİTASINI KAMUOYUYLA PAYLAŞTI

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, bir basın toplantısı düzenleyerek hazırladığı “İzmir Kent Suçları Haritası”nı kamuoyuyla paylaştı.

İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, İzmir’de son yıllarda sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını bire bir etkileyecek sorunlar büyük artış gösterdiğini ifade ederek, “Bu sorunlar İzmir’in kapısına dayanmışken, bunları göz ardı edip özellikle İzmir’de uygulanacak rant politikalarına yönelik yasa ve yönetmeliklerde değişiklikler yapılmıştır” dedi. İzmir’in her geçen gün artan oranda kent suçuna ev sahipliği yaptığını vurgulayan Yalçın, ‘kent suçu’nun “toprak üzerinde yapılan her türlü insan yapımı faaliyetin; canlı yaşamı, ekolojik döngüler, kentsel yaşanabilirlik ve sağlıklı bir çevre üzerinde yarattığı veya yaratacağı tahribat ve bozulmanın ortaya çıkmasına neden olarak işlenen suç” şeklinde tanımlandığını söyledi. “TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak uzmanlık alanımızdan yola çıkarak hazırladığımız bu haritayı paylaşma amacımız, merkezi ve yerel yönetimi gidişata dair uyarmanın yanı sıra, İzmirlileri kentlerine, yaşam alanlarına, İzmir’in kültürel dokusuna sahip çıkmaya davet ederek bu gidişata dur deme yolunda adım atmaktır. Konak Tüneli projesi bu suç ihlallerin arasında yer alan sadece bir örnektir” diyen Melih Yalçın, hazırlanan ve www.kentsuclari.org adresinde paylaşılan haritada 72 kent suçu bulunduğunu belirtti.

Yalçın’ın ardından söz alan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise kent suçları haritasının hazırlanma nedeninin TMMOB olarak kentte yaşanmış suçlar ve devam eden suçlara dair farkındalık yaratmak olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Bu işlenmiş suçlardan ders alınması gerekir. Bu konuda belediyelerin sorumluluklarının yeniden gözden geçirilmesi lazım. Suçların daha fazla çoğalmasını istemiyoruz. Kentin doğal halinin değiştiğini görüyoruz. Bunların daha fazla olmasını istemiyoruz. Birçok projede davaları kazanmamıza rağmen inşaatlar devam ediyor. Sadece kent merkezinde bulunan 31 yerde bu suçun işlendiğini düşünüyoruz. Bu tabloda sadece TMMOB olarak dava açtığımız haritalar işlendi. Birçok farklı sivil toplum kuruluşlunun davalarına konu suçlar da bulunuyor.”

JeolojiMühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan ise tarım alanlarından, su kaynaklarına kadar ne tür suçlar işlendiğinin bu harita sayesinde görülebileceğine işaret ederek, “İlk defa İzmir’de bütün çalışmalar derlenip toparlanmıştır. Bizler de buradan takip edebileceğiz. İlk olarak İzmir Valisi’nin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu haritaya bakması gerekiyor. Çünkü ne kadar suç işlediğimizi bu haritadan görebiliriz” diye konuştu.