GRUP YORUM İLE DAYANIŞMAYA ÇİFTE YASAK TEPKİSİ

Grup Yorum üyeleri için yapılacak dayanışma etkinliğinin yasaklanmasının ardından basın açıklaması yapan sendika, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütleri ile sanatçılar, “Baskı ve yasaklamalar sesimizi bastıramayacak” dedi.

İzmir’de Grup Yorum üyeleri için düzenlenmesi planlanan “Sanata Özgürlük-Grup Yorum Yaşasın İstiyoruz” etkinliğine İzmir Valiliği tarafından yasak getirildi. Etkinlik organizasyonunu yapan kurumların, etkinlik salonu olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi önünde yapacakları basın açıklamasına da yasak geldi ve açıklama İzmir Barosu’nda gerçekleşti. Açıklamaya oyuncu ve TİP Milletvekili Barış Atay, Grup Yorum kurucularından Hilmi Yarayıcı ve birçok sanatçı da katıldı.

Açıklamayı okuyan İzmir Müzisyenler Derneği’nden Murat Mengirkaon, “Grup Yorum üyelerinin durumuna dikkat çekmek, dayanışmamızı ifade etmek adına bu akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlemeyi amaçladığımız etkinlik, dün İzmir Valiliği tarafından herhangi bir gerekçe sunulmaksızın yasaklandı. Grup Yorum’un sesine ses olmamızdan, onların adil yargılanma ve özgürce sanatlarını icra etme taleplerini dillendirmemizden korkuldu. Bununla da yetinilmedi; bugün bu açıklamamızı sokakta yapmamız, onların seslerini, taleplerini İzmirlilere ulaştırmamız yeni bir yasak kararıyla engellendi” dedi.

Tüm toplumsal kesimleri Grup Yorum üyeleri için ses olmaya çağıran Mengirkaon, “Grup Yorum üyelerinin taleplerinin kabul edilmesi, açlık grevi ve ölüm oruçları süreçlerinin ölümler yaşanmadan son bulması için, iktidarı aklıselim davranmaya davet etmiştik. Ancak yasak uygulamalarından görünen o ki, yeterli toplumsal baskı olmaksızın bu iktidar, aklıselim davranmayı tercih etmeyecek. Bu nedenle bütün toplumsal kesimleri, Grup Yorum’un taleplerini sahiplenmeye, seslerine ses olmaya, ölümlerin önüne geçilmesi, sanatın özgürleşmesi adına duyarlı olmaya, gereken toplumsal baskıyı oluşturmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de söz alıp yasağa karşı yürütmenin durdurulması davası açtıklarını belirterek, “Bu süreçler ilk kez yaşanmıyor, sonuna kadar bu süreci takip edeceğiz. İfade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmak için İzmir Barosu olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağız. İzmir Barosu’nun salonları özgürlükten, demokrasiden, insan haklarından yana. Yetkililere şunu söylüyoruz: Ülkeyi açık cezaevine çevirmek yerine özgürlükleri savunun. Bu tür yasaklamalar ülkeyi açık cezaevine dönüştürüyor, buna karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Oyuncu ve TİP Milletvekili Barış Atay ise, Türkiye’de muhalif sanatla ilgilenen kesimin bu tür yasaklamalar ve baskılarla ilk kez karşılaşmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Özellikle Grup Yorum, var olan her hükümet döneminde bu durumlarla, baskılara maruz kalmış ama hepsinden güçlü çıkmıştır. Ancak AKP ile birlikte her muhalif sanat dalı icracısı arkadaşa karşı kişisel bir nefret başlamış ve bu insanlar bir ablukaya alınmıştır. Grup Yorum’la ilişkili olan tüm dostlar da bu ülkede yaşanılamaz hale getirilmeye çalışıyor. 45. yılını dolduran Grup Yorum bu ülkenin mücadelesinin, halkların sesi olmaya devam edecektir ve bu mücadelede asla yalnız yürümeyecektir. Grup Yorum halktır ve asla susturulamaz.”

Grup Yorum’un kurucularından Hilmi Yarayıcı ise “Öyle bir dönemden geçiyoruz ki yıllar önce Grup Yorum’dayken bir türlü kurtulamadığımız faşizm politikaları üzerine yine mücadelemizi geliştirerek türkülerimizle ifade etmeye çalıştık, bugün de aynı şeyi yapmaya çalışıyoruz. Halkla birlikte inat, azim ve tüm birikimle türkülerimizi söyledik. Gelinen noktada iki arkadaşımız ölüm orucunda. Talepleri ise çok net; bundan daha doğal ne olabilir. Konserler yasaklanınca halkla buluşmalarını engelleyebileceklerini mi sanıyorlar? Dolayısıyla Grup Yorum üyelerini terörist ilan edilip her biri için ödül koyduklarında da ihbar ettim, bir kez daha ihbar ediyorum; ben o arkadaşları cezaevi direnişlerinde, mahallelerde, özerk üniversite isteyen öğrencilerin yanında, memur eylemlerinde gördüm. Bir ulusun türkülerini yapanlar, yasalarını yapanlardan çok daha güçlüdür ve hep böyle olacak” diye konuştu.