TMMOB’LU KADINLARDAN YIRCA KÖYÜNDE 8 MART ETKİNLİĞİ

TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu “Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla 7 Mart 2020 Cumartesi günü Soma Yırca köyünde, köyün üretici kadınları ile buluştu.

2014 yılının Mayıs ayında Soma’da 301 madencinin ölümüne sebep olan iş cinayetinin yaraları taptazeyken, yine Soma’nın Yırca köyüne termik santral inşa etme amacıyla tüm itirazlara, direnişe rağmen gece yarısı 6666 zeytin ağacı sökülmüş ve Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı o gün köylülere tebliğ edilmişti.

Ellerinde zeytinden başka geçim kaynağı olmayan köylüler, o günden sonra Soma’da bulunan termik santralin atığı olan küllerin bulunduğu, kendilerinin de ‘Kül Dağı’ adını verdikleri alana gidip kömür toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlardı.

Zeytin ağaçlarının hukuk dışı bir şekilde kesilmesi tüm yurtta büyük yankı buldu. Yırca’ya yardım ve destek yağarken bu desteklerden biri olan Temel İhtiyaç Derneği’nin bir projesiyle köydeki kadınların hayatları değişti.

Önce zeytin ağaçları ellerinden alınan, sonra kötü şartlarda çalışmak zorunda kalan Yırcalı kadınlar, birlik olmanın gücüne inanarak sabun evini kurdular.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu, 7 Mart 2020 Cumartesi günü Yırca köyünde üretici kadınlara hem destek hem dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Yırca köyünde üretici kadınlar tarafından karşılanan TMMOB üyesi kadınlar, Kadınlar Kahvesi’nde kendileri için hazırlanan ikramları tadarken, üreten kadınlarla tanışma ve sohbet etme imkânı buldu. Daha sonra kadınlar eski köy okulunda hep birlikte Emel Çelebi’nin yönetmeni olduğu  “Lilith’in Kızkardeşleri” belgeselini izledi.

Belgesel sonrası TMMOB’lu kadınlar Yırca köyü direnişinin nasıl başladığını, zeytin direnişinden sabun üretimine varan süreci Yırcalı kadınlardan dinlerken, Yırcalı kadınlarla birlikte sabun ürettiler.

Etkinlik sonrasında Yırca’dan ayrılan TMMOB üyesi kadınlar, “Direnişin ve emeğin sembolü olan kadınlarla dayanışmanın enerjisi, aramızda güçlü bir bağın habercisi ve ortak bir geleceğin sağlam bir göstergesiydi” dediler.