İEDG: KİBİR VE DOYMAK BİLMEYEN İKTİDAR HIRSINIZDAN VAZGEÇİN

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in ölüm orucunda yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

 

Grup Yorum üzerindeki baskı ve yasaklamaların sona erdirilmesi ve adil yargılanma talebiyle 288 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi Helin Bölek, ne yazık ki dün (3 Nisan 2020) yaşamını yitirdi. Ailesi başta olmak üzere tüm yakınlarına, müzik camiasına, arkadaşlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Dünyanın her yerinde halkların Covid-19 salgınına karşı yaşamı korumak için seferber olduğu koşullarda, türkülerini özgürce söyleyebilmek talebiyle bedenini açlığa yatıran bir sanatçının bu şekilde yaşamını yitirmesi akıl almaz bir durumdur ve kabul edilemezdir.

Aylardır insan hakları, hekim ve hukuk örgütleri bir kayıp yaşanmadan taleplerin duyulması ve hızla çözüm üretilmesi için çaba harcadılar, yetkililerin kapılarını aşındırdılar. Ancak karşılığı yersiz bir inatla “önce onlar bıraksın” tutumu, duyarsızlık ve baskı oldu. Hatta daha ileri giderek aksini söyleyen uluslararası bildirgelere ve etik ilkelere rağmen açlık grevi yapanlara zorla müdahaleyi meşrulaştıran yönetmelikler çıkarmak oldu. Göz göre göre gelen bu acı kaybın vebali, vicdansızca ve sorumsuzca davranan AKP iktidarının boynunadır.

Şu anda aynı taleplerle ölüm orucunu sürdüren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan Mustafa Koçak’ın da hayatlarını yitirmemeleri için iktidarı acilen adım atmaya ve bu sorunu çözmeye davet ediyoruz. Kibir ve doymak bilmeyen iktidar hırsınızdan vazgeçin. Hiçbir şey, bir insanın yaşamından daha değerli değil.