8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KAPSAMINDA TÜRKİYE KADIN DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI CANAN GÜLLÜ İLE 21 MART TARİHİNDE SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan GÜLLÜ ile söyleşi

TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu’nun, “ 8 Mart Dünya Kadınlar günü ” etkinlikleri kapsamındaki ikinci söyleşisi, 21 Mart 2021 Pazar günü saat 15.00-17.00 arasında, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan GÜLLÜ ile gerçekleştirildi. “Kadın Hareketinin Geleceği” başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü Ferda YAMANLAR yaptı.

 

Söyleşinin, CB’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılma kararının hemen sonrasına denk gelmesi içeriğin de ister istemez çoğunlukla bu konuya evrilmesine sebep oldu. Aslında söyleşinin “ Kadın Hareketinin Geleceği ”  başlığı, daha da anlamlı ve üzerinde titizlikle düşünülmesi gereken bir konu olarak yine biz kadınların gündeminin en başına oturdu.

Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda  katılımcı ile gerçekleşen söyleşi, katılımcıların son gelişmelerden dolayı mevcut durum ve geleceğe dair soruları ve Canan Güllü’nün bu sorulara verdiği doyurucu ve saha pratiği içeren cevaplarıyla zenginleşti.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış kararının yasalara uygunluğu, AB’nin bu konuda alacağı tavır, sürecin devamında neler olacağı, sözleşme karşıtlarının alternatif olarak gündeme getirdiği Ankara Mutabakatı, KADEM’in sözleşmeden çıkış kararına ilişkin açıklaması, Kadın STK’ların neler yapabileceği, sanatın kadın mücadelesindeki yeri, Twitch Medyası ve bu yolla Z kuşağına ulaşılmasından, toplumsal cinsiyet uyumlu kurumların taşıması gereken kriterler ve CHP’li belediyelerle TKDF’nin bu konuyla ilgili Mor Bayrak uygulamasına kadar birçok konu üzerinde konuşuldu, sorular soruldu, cevaplar arandı.

Canan Güllü, İstanbul Sözleşmesi’nin hala yürürlükte olduğuna, sözleşmenin sadece kadınlara değil çocuklara ve LGBTİ+ bireylere de koruma sağladığına, alınan kararın hukuksuz ve siyasi pazarlık malzemesi olduğuna, hak arama sürecinin hukuki olarak devam edeceğine, yapılan eylemlerin toplumun tamamını ilgilendirdiğine dikkat çekti.

İstanbul Sözleşmesi gündemi doldururken “Diyarbakır’ın il sınırlarının değiştirilmesi, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması üstü örtülmek istenen gelişmeler ama biz hem kendi işimize bakarız hem de gündemi takip ederiz. Birlikte dayanışmanın yükselmesi gereken günlerdeyiz.” dedi.

Söyleşi Canan Güllü’nün “ Kadınların tartışabilen ama ayrışmayan bir grup olduğu sürece, hep birlikte mücadelenin mümkün olduğu ve umutların bu birliktelikle yeniden yeşereceği ve güçleneceği” mesajı ile son buldu.

Biliyoruz ki sorunlarımız ülke ve toplum sorunlarından ayrı tutulamaz, sokakta, işte, evde kadınların maruz kaldığı hiçbir olumsuzluktan, mühendis, mimar, şehir plancısı kadınlar olarak muaf değiliz dolayısıyla yaşadığımız coğrafya, pandemi, ekonomik kriz ve içinde bulunduğumuz siyasi iklim, şartlarımızı ne kadar zorlasa da asgari müştereklerde buluşarak dayanışma içinde yol almakta kararlıyız.