ALİAĞA’DA YİNE ŞÜPHELİ BİR GEMİ SÖKÜLMEK İSTENİYOR

SÖK Denizcilik tarafından satın alınarak Aliağa’ya söküm için getirileceğine dair haberler paylaşılan ; yapımına 1957 yılında yapımına başlanarak, 1960 yılında tamamlanan, 1963 -2000 yılları arasında Fransız Donanmasında sonra Brezilya Donanmasında kullanıldıktan sonra hurdaya ayrılan Uçak gemisi Sao Paulo Gemisi ve Aliağa Gemi Söküm sürecine ilişkin olarak TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası tarafından 26.07.2022 tarihinde ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamamıza İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç SOYER de katılarak destek verdi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Barosu Başkanı Özkan YÜCEL, İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman KAYNAK, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi YK Başkanı Serhat TANYERİ tarafından yapılan  değerlendirmeler kapsamında söküm için ülkemize getirileceği belirtilen gemi ile ilgili süreç değerlendirilirken; atık ithalatı, ticareti ve transit geçişine ilişkin ülkemizin de taraf olduğu uluslararası mevzuat ve ulusal mevzuat hatırlatılarak gemide bulunan tehlikeli atıklar ile ilgili Tehlikeli Atık Envanteri ve gemi Söküm Planındaki eksiklikler dile getirildi. Otopan, Kuıto, Ethan Gemilerinde yaşanan süreçler ve Gaziemir Nükleer atıkların da konu edildiği açıklama kapsamında ülkemizin atık çöplüğü haline getirilmesine izin verilmeyeceği vurgulanarak, mücadeleye çağrı
yapıldı. Çalışmalar kapsamında tüm paydaşlar ile birlikte ortak mücadale vurgusu yapılarak, kamu yararı kapsamında sürecin takipçisi olunacağı vurgulandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç SOYER de açıklamaları ile sürece destek verirken, İBB tarafından hukuki sürecin yürütüleceği, kendisinin de kisisel olarak davacı olacağı vurgusunu paylaşarak; İzmirlileri bu mücadeleye davet etti.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir tarafından okunan basın açıklaması tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.